SONJA NORDENSWAN

  Sonja Nordenswan är född i Ekenäs och numera bosatt i Mariehamn. Hon har utbildat sig som kart- och byggnadsritare, men har prövat på en mängd olika yrken bl.a. till sjöss. Hennes första publicerade text var en självbiografisk skildring i Sjöhistorisk årsskrift för Åland. Romandebuten skedde 2007.

Sonja har nominerats som Ålands första kandidat, till Nordiska Rådets Litteraturpris 2011 med romanen Blues från ett krossat världshus. Sonja har medverkat bl.a. på Mariehamns litteraturdagar och Nordisk Novelldag i Ed, Dalsland. Hennes böcker har tidigare publicerats på Sahlgrens och PQR.

RECENSIONER

En sång ur kylan
Nya Åland, Recension
Kiki Alberius-Forsman (28-11-2016)


Katten också, vilket berättande
Sonja Nordenswan kan konsten att berätta. Tack och lov! Det är nämligen långt ifrån alla författare förunnat. På något oförklarligt sätt säger hon precis lagom mycket om personerna och händelserna. Ivrigt greppar man den lilla boken varje kväll för att få läsa mer. Varför ska du läsa Sonja? För att lära dig mer om människor och livet. Du behöver berättelser. Berättelserna behöver dig.


Läs mera >>
En sång ur kylan
Ålandstidningen, Recension
Petter Lobråten (28-09-2016)


Släkthistoria om skuld och försoning
Det är en fröjd att försjunka i Sonja Nordenswans sparsmakade språk och pregnanta formuleringar. Stilen är lite arkaiserande, men utan att kännas ålderdomlig, och känns som den enda naturliga språkdräkten för en berättelse som denna. Det finns flera pärlor. Den klaustrofobiska skildringen av det förtryckta prästhemmanet kryper nära inpå. Och skildringen av nödåren i slutet på 1860-talet har alla förutsättningar att bli en klassiker. Med "En sång ur kylan" har Sonja Nordenswan skrivit en till formatet liten, men till innehållet stor roman.


Läs mera >>
En sång ur kylan
Radio Åland, Notis
Eva Nyberg (16-09-2016)


Ny roman av Sonja Nordenswan
Sonja Nordenswan ger i dagarna ut sin fjärde roman, med titeln En sång ur kylan, på förlaget Litorale i riket. Det är en historisk berättelse förlagd till senare hälften av 1800-talet som utspelar sig dels i Finland, dels på en ö utanför den irländska Atlantkusten. En ruskig upptäckt i samband med den egna släktforskningen satte igång min fantasi berättar Sonja Nordenswan - kopplingen till Inishmurray uppstod genom ett besök på den numera avfolkade ön för några år sedan. Boksläppsfest blir det i sjöfararkapellet på lrödagkväll, till tonerna av Iarnrods irländska musik. Lyssna på länken http://www.radiotv.ax/kulturen/ny-roman-av-sonja-nordenswan


Läs mera >>
En sång ur kylan
Nya Åland, Recension
Alexandra Grahn (15-09-2016)


Man måste leverera
Sonja Nordenswan ger ut sin fjärde bok. Den historiska romanen krävde en hel del faktainsamling och en resa till en obebodd irländsk ö. På lördag är det boksläpp för En sång ur kylan


Läs mera >>
  BÖCKER AV SONJA NORDENSWAN

  2016/07
En sång ur kylan
ISBN: 978-952-5045-83-3
Rek. pris: 29.50 €
Bindning: Inbunden

Beställ boken