LEO LÖTHMAN

  Leo Löthman debuterade med sin första roman 1992 och har sedan dess gett ut ett dussin romaner, först på Sahlgrens, senare Söderströms, PQL och Litorale.
Två av romanerna finns översatta till finska och två har utkommit på norska
på det nautiskt inspirerade Osloförlaget Flyt. Den tredje översättningen till norska pågår.


En av de finska översättningarna dramatiserades och sattes upp på Tampereen Työväen Teatteri (Vankikuljetus no.86, regi Juha Malmivaara)
Romanen Big Mama nominerades för Glasnyckeln som Skandinaviens bästa
kriminalroman 1999. Romanen Transportflotte Speer nominerades för Nordiska Rådets
litteraturpris 2012.

RECENSIONER

Himlen över Helvetinjärvi
Västra Nyland, Recension
Rebecca Finnberg (16-02-2016)


Författarbesök i Karis: Ett land i förändring
Leo Löthmans nya roman som delvis utspelar sig i Karis är en av de bästa som recensenten läst på länge. Den tar ett starkt avstamp i den egna släkthistorian och är den första delen i en trilogi om ett Finland i utveckling. Leo Löthman med Himlen över Helvetinjärvi är en sällsynt värdig kandidat till Finlandiapriset.


Läs mera >>
Himlen över Helvetinjärvi
Sagomuseets Blogg, Recension
Per Gustavsson (07-01-2016)


Himlen över Helvetinjärvi
Ålänningen Leo Löthman har två gånger besökt Ljungby berättarfestival och glatt publiken med välberättade egensinniga skrönor. Leo har också givit ut en lång rad romaner där den ofta hejdlösa fabuleringslusten känns igen. Han senaste roman med titeln Himlen över Helvetinjärvi är dock en betydligt mer lågmäld och allvarlig berättelse. Den har verklighetsbakgrund i författarens egen släkt. Boken tar sin början i mitten av 1800-talet och slutar 100 år sedan när författaren som ung pojke besöker släktingarna i Karis i Nyland.


Läs mera >>
Himlen över Helvetinjärvi
Kyrkpressen, Intervju
Sofia Thorvalds (29-11-2015)


Den långsamma resenären ser mer
Åländska Leo Löthman skrev en bok och gjorde en resa för att upptäcka sin egen identitet. Jag skulle egentligen skriva en helt annan bok. Jag skulle beskriva varför det är så stor skillnad mellan Åland och Finland. Det finns en öppenhet och företagsamhet på Åland som är väldigt påfallande. ... Jag har nyss ordnat så att jag ska få hyra ett hus i närheten av Helvetinjärvi. Jag känner en dragning dit, liksom till Stationsbackan i Karis, där min mammas släkt hamnade till slut.


Läs mera >>
Himlen över Helvetinjärvi
Ålands Radio-TV, Notis
(26-08-2015)


Himlen över Helvetinjätvi
Åländske författaren Leo Löthman är nu aktuell med sin tionde roman, denna gång en släktkrönika där Löthmans egen släkt gestaltas. Med avstamp i 1850-talets skogar i det inre Finland, närmare bestämt torpet Heikkilä i Ruovesi, tar berättelsen sin början och snart får läsaren följa Löthmans morfar och mormor, Hermanni och Sigrid, i det mer industrialiserade Lojo söderut. Genom inbördeskrigets drabbningar och Spanska sjukans härjningar kämpar familjen Heinänen, och lyckas trots allt skapa sig en god tillvaro. Historien som byggger på verkliga händelser ser även ut att få minst en uppföljare. Redaktör för dagens Kulturen är Liv Örneryd.


Läs mera >>
Himlen över Helvetinjärvi
Åland, Notis
(08-07-2015)


Leo Löthman aktuell med ny roman
Under kulturnatten den 14 augusti släpper Leo Löthman sin senaste roman ”Himlen över Helvetinjärvi”. Boken är en dramatisk skildring av hans egen släkthistoria och utspelar sig i de finska skogslandskapet runt sjön Helvetinjärvi i Ruovesi.


Läs mera >>
Himlen över Helvetinjärvi
Nya Åland, Artikel
Karin Erlandsson (04-06-2015)


Ny roman av Leo Löthman ges ut i sommar
Berättelsen har sitt ursprung i moderns släkthistoria. Den inleds i mitten av 1800-talet och när alla tre böckerna är skrivna, ska Löthman ha landat i 1930-talet. Huvudpersonerna är Löthmans mormor och morfar, Sigrid och Hermanni. – Jag känner mig så oerhört åländsk, men har förstås alltid känt till min mammas finska släkt. Släkten kommer från finska urskogen, just från trakterna kring Helvetinjärvi.


Läs mera >>
  BÖCKER AV LEO LÖTHMAN

  2017/06
Stationsbackan och havet
ISBN: 978-952-5045-92-5
Rek. pris: 29.50 €
Bindning: Inbunden

Beställ boken

  2015/08
Himlen över Helvetinjärvi
ISBN: 978-952-5045-68-0
Rek. pris: 29.80 €
Bindning: Inbunden

Beställ boken