TOM PAXAL

  Tom Paxal är född i Helsingfors 1947 och numera bosatt i Borgå. Han har två barn.

Som författare debuterade "Paxi" med ungdomsromanen Vännerna, 1977. Sedemera har han gjort flera böcker, radiopjäser, radionoveller, dramatiseringar och filmmanuskript.

Tom har haft ett varierande arbetsliv. Han tog idrotts- och ungdomsledarexamen i Solvalla och har jobbat som idrottsinstruktör men han är också utbildad matros. Paxal tjänstgjorde till sjöss i flera år. Han jobbade även som socioterapeut och som vårdare för utvecklingsstörda och som gymnasielärare. Numera är Tom författare på heltid.

RECENSIONER

Askad
Östra Nyland, Notis
Petra Lind (20-12-2016)


Deckarslukaren
Visst finns det deckare som utspelar sig i ankdammens environger och inte minst i vårt eget östra Nyland. Tom Paxal är tillbaka med del tre i kriminaltrilogin om krematorievaktmästaren John Ström. Tidigare har han blivit nitad och jagad, nu är det dags för den stora uppgörelsen i Askad.


Läs mera >>
Askad
Arbetarbladet, Recension
Henrik Helenius (29-11-2016)


Askad avslutar Tom Paxals trilogi
Igen är dom ute och både skjuter och jagar varandra. Alla ”banditer, agenter, miliser, farliga brudar och annat roligt” för att direkt citera Tom Paxals senaste och nu också sista del i kriminalromantrilogin om krematorievaktmästaren John Ström, boken Askad. Paxal är något av en udda fågel bland dagens finlandssvenska författare. Han är uppvuxen i Rödbergen – en gammal tvåspråkig arbetar- och sjömansstadsdel i Helsingfors centrum och han har satsat på att skriva kriminalromaner. Men allt tar slut en dag. Så även Paxals trilogi. Hur det går för huvudpersonen John ska inte avslöjas här. Det får läsaren själv ta reda på. Men boktiteln ger en fingervisning därom. Däremot får alla Tom Paxals entusiastiska läsare hoppas att han inte avslutat sin författarbana. Han har nämligen ännu mycket både att ge och skriva om.


Läs mera >>
Askad
Nya Östis, Recension
Kim Wahlroos (03-11-2016)


Våldets seger
Kim Wahlroos berömmer Paxals intensiva språk och hetsiga puls och gillar berättelsens oundvikliga färd mot det mörka slutet.


Läs mera >>
Askad
Yle: Nyländsk förmiddag, Intervju
Nyländsk förmiddag (02-09-2016)


Tom Paxal berättar om sitt författarskap
Författaren Tom Paxal berättar om den sista delen av hans kriminalromantrilogi. I "Askad" gör John och Nadja upp med de personer från undre världen som skuggat Johns liv. Tom Paxal är född i Helsingfors men har bott på många håll, bl.a. i Ekenäs, Lovisa, Polen och nu i Borgå. Lyssna på den tvådelade intervjun i Arenan. http://areena.yle.fi/1-3697032 http://areena.yle.fi/1-3697014


Läs mera >>
Jagad
VN, Recension
Martin Welander (18-03-2015)


Agentskröna med vilda vändningar
Allra bäst är Paxal när han beskriver - man kunde närmast säga besjunger - de ljusskygga hamnkvarter han gjort till sin litterära hemvist...


Läs mera >>
Jagad
Arbetarbladet, Recension
Henrik Helenius (04-12-2014)


När skorstensröken låg tät över Rödbergen
Det är agenter, bovar och banditer som jagar varandra, som skjuter på varandra,som gör upp med varandra och som ingår mer eller mindre skumma avtal på löpande band i Tom Paxals senaste kriminalroman ”Jagad”. Man märker hur Paxal riktigt kommit upp i varv. Han har hunnit långt från sina första stapplande steg i de böcker där han för cirka trettio år sedan beskrev sina barndoms värld i den gamla tvåspråkiga arbetar- och sjömansstadsdelen Rödbergen i centrum av Helsingfors. Frågan är om inte Svenskfinland i Tom Paxal börjar få sin egen Ian Fleming, författaren som i tiderna skapade James Bond.


Läs mera >>
Jagad
Ruumiin kulttuuri, Recension
Olli Mäkinen (30-11-2014)


Makaaberia Suomenruotsalaisittain
Tom Paxalin Jagad on rikosromaanitrilogian toinen osa ja jatkoa romaanille Nitad. Paxal on kovaksikeitetyn rikosromaanin, huulenheiton ja mustan huumorin perinteen jatkaja. Kieli on rehevää suomenruotsia sekoitettuna venäjänkielisillä puhuttelusanoilla.


Läs mera >>
Jagad
Borgåbladet, Recension
Egil Green (24-10-2014)


Med maffian i hälarna
För den som är ovan vid tjockare tegelstensromaner och helst vill upppleva aktion och underhållning är Jagad ett bra alternativ. Boken ropar efter att bli filmad och det skulle inte förvåna om någomn hakar på när trilogin är i hamn.


Läs mera >>
Jagad
Hbl, Recension
Pia Ingström (16-10-2014)


Den yra spöktågsstämningen
Tom Paxals nya kriminalroman Jagad är en svårslagbar kombination av oemotståndligt och svåruthärdligt. Humöret, tempot, fantasin och den risigt personliga stilen är oemotståndliga, skön omväxling för den som tröttnat på slätkammad finprosa om subtila själs- och språkrörelser.


Läs mera >>
Jagad
Yle Arenan, Recension
Mikael Kokkola (25-09-2014)


Död och kärlek på export
Det går undan för Borgåförfattaren Tom Paxal. I dagarna utkommer han med en ny kriminalroman, Jagad. Samtidigt satsar hans förläggare på att lansera honom på den europeiska bokmarknaden i samband med höstens bokmässa i Frankfurt.


Läs mera >>
Jagad
Borgåbladet, Notis
Thora Mattheiszen (01-08-2014)


Paxal utkommer med Jagad
Del 2 i Tom Paxals kriminaltrilogi utkommer i september.


Läs mera >>
Loukussa
Uusimaa, Recension
Jani Saxell (12-01-2015)


Viimeinen tango Viipurissa
Paxalin dekkaritrilogian avausosasta on moneksi: sinihohteinen urbaaniyksinäisyyden kuvaus ja yhteiskuntakritiikki vaihtuvat Viipuri- ja Pietari jaksojen veijaritarinointiin josta ei puutu maagis-realistisia unen ja houreen sävyjä. "Härskin satukirjan" elokuvaversion ohjaajaksi voisi kuvitella Frederico Fellinin tai Emil Kusturican.


Läs mera >>
Loukussa
Itäväylä, Recension
Samu Karvala (31-10-2014)


Paxalin rikosromaani luettavissa nyt suomeksi
Porvoolaiskirjailija Tom Paxalin ruotsinkielisen romaanitrilogian ensimmäinwen osa Nitad (2012) on suomennettu otsikolla Loukussa. Hannamari Heinon käännös 400-sivuisesta dekkarista ilmestyi litoralen kustantamana loppukesästä.


Läs mera >>
Nitad
Ruumiin kulttuuri, Recension
Salla Porra (03-04-2013)


Mafian verkossa Viipurissa
Lajityyppi ei ole minun ominta alaani, mutta särmikäs huumori ja sympaattinen antisankari tempaavat mukanaan. Tarina on valoisampi loppua kohden, mutta vaara ei ole vielä ohi.


Läs mera >>
Nitad
Arbetarbladet, Recension
Henrik Helenius (21-12-2012)


Välbehövlig samhällskritik i spännande kriminalroman
Det är fart och det är flykt över Tom Paxals nya kriminalroman. Redan boktiteln "Nitad" tyder på allsköns farligheter och frestelser. Paxal som i tiderna slog igenom som en skildrare av de tvåspråkiga miljöerna in den gamla arbetar- och hamnstadsdelen Rödbergen i centrum av Helsingfors har nu profilerat sig som en suverän thrillerförfattare i Svenskfinland. Själva storyn handlar om hur krematorievaktmästaren John Henrik Ström i Helsingfors råkar hitta ett blankt föremål från en kremerad rysk dam. Sedan nystas den ena intrigen efter den andra upp. Maffian blir inblandad, spåren tros leda till självaste Putin och den blänkande tingesten anses till och med vara ett öga i det återupprättade ryska statsvapnet Dubbelörnen.


Läs mera >>
Nitad
Östra Nyland, Recension
Kim Wahlroos (01-12-2012)


Nitad av Paxals Prosa
Mina associationer går osökt till Raymond Chandler, Mickey Spillane, James Hardley Chase och andra; understatements, det hårdkantade språket, granitspråket, klokaspråket, slängarna, uppkäftigheten. Men också ömheten. Paxals prosa är vildvuxen, respektlös, mot det mesta. Han har onekligen med sina böcker Farlig hamn, Svart spegel och Nitad gjort nya hämningslösa inmutningar i den rätt hämmade finlandssvenska litteraturen.


Läs mera >>
Nitad
Hufvudstadsbladet, Recension
Tuva Korsström (13-11-2012)


Rysk mafia har ersatt ligister från Rödbergen
Rödbergsskildraren Tom Paxal ger än en gång insyn i en värld som sällan skildras i finlandssvenska sammanhang. Den goda nyheten är dock att Tom Paxal ännu en gång ger insyn i en värld som sällan skildrats i finlandssvenska sammanhang. Han berikar vår minimala deckarlitteratur med en sympatisk antihjälte i en hårdför och exotisk miljö, som trots allt är så nära oss.


Läs mera >>
Nitad
Borgåbladet, Recension
Egil Green (02-11-2012)


Nitad drar läsaren med sig
BORGÅ. Borgåförfattaren Tom Paxal har de sista fem åren skrivit böcker om skuggsidans vandrare. Farlig hamn (2007) innehöll berättelser om hans omväxlande liv från den helsingforsiska slummen till hav och sjaskiga hamnar medan Svart spegel (2009) tog läsaren med på en resa med Rödbergens sprit- och porrkung Tom "Sjöba" Sjöberg.


Läs mera >>
Nitad
Nylands Litteraturförening, Notis
Ann-Mari Lindberg (12-11-2011)


NITAD AV TOM PAXAL
Författaren manövrerar skickligt läsaren in i den finskryska maffiavärlden där hotelser, mord, våld, sexhandel, stölder och penningtvätt florerar. Miljön i Helsingfors och i Viborg är intressanta och de jämförs med det tidigare livet i Rödbergen. Huvudpersonerna i Nitad är krematorievaktmästaren John Henrik Ström, den ryska brottslingen Vasiljev och hans tidigare flickvän, lyxfnasket Nadja som John älskar.


Läs mera >>
Svart spegel
Vasabladet, Recension
Sofie Furu (20-01-2010)


Gangsterkung och Rödbergsslum
Boken är alltså skriven som en intervjuroman. Samtalsstilen och den mustiga Rödbergsslangen gör att läsaren får en stark känsla av närvaro. Jag ser framför mig Paxi, Sjöba & co där de sitter i den gamla sexshopen eller går omkring på sin barndoms gator och minns svunna tider.


Läs mera >>
Svart spegel
Åbo Underrättelser, Recension
Bror Rönnholm (26-11-2009)


Skurken som blev kändis
Paxal har varit mån om att hålla kvar intervjuformen, eller snarare samtalsformen, eftersom författarens egna inlägg och repliker också har sin plats. Därav bokens rapsodiska karaktär som relativt fritt blandar minnesbilder och anekdoter och lika mycket låter associationerna som kronologin styra.


Läs mera >>
Svart spegel
Borgåbladet, Recension
Egil Green (28-10-2009)


Bland budar och banditer
En i och för sig spännande och humoristisk bok om Rödbergens sprit- och porrkung Tom "Sjöba" Sjöberg hade vunnit på en omsorgsfullare redigering och sovring av materialet.


Läs mera >>
Farlig hamn
Dokumentärfilmen Konstnären som försvann, Intervju
Johan von Sydow (21-02-2012)


Konstnären som försvann
Tom Paxals bok är åter aktuell med farlig hamn genom Johan von Sydows dokumentärfilm "Konstnären som försvann". Lyssna på Paxis utdrag ur boken: http://vimeo.com/36855743


Läs mera >>
Farlig hamn
Radiohuset (Radioprogram), Intervju
Heidi Finnilä (27-06-2008)


Tom Paxals farliga hamn
Författaren Tom Paxal har nyligen gett ut boken Farlig hamn. Boken är en samling berättelser om hans fartfyllda liv från den Helsingforsiska slummen till de stora haven och sunkiga hamnarna. Tom Paxal rör sig obehindrat bland de värsta busarna, bland intellektuella kulturkretsar och radikala feminister samt bland prostituerade.


Läs mera >>
Farlig hamn
Helsingin Kaupunginkirjasto - Kirjailijaesittely, Artikel
Ylva Uotila (20-05-2008)


Tom Paxal - livet är en berättelse
Det är spännande hur man i långa tider kan vara medveten om en författares existens utan att ha läst något av hans eller hennes produktion. För att sedan en dag få anledning att göra det. För min del blev det pris som Stiftelsen Längmanska kulturfonden i april tilldelade författaren Tom Paxal det som väckte mitt intresse. Prisnämnden motiverar valet med att Tom Paxal producerar ”en stark och vital konst som talar direkt till hjärtat”. Så tycker också jag. Med sitt okonstlade rättframma språk är Paxal en skicklig berättare. I hans berättelser avspeglar sig de äventyr och erfarenheter som hans eget liv bjudit på.


Läs mera >>
Farlig hamn
Uusimaa, Notis
Leena Seppänen (21-02-2008)


Tom Paxal nappasi varjo-Runebergin
Perinteiseksi muodostunut varjo-Runeberg nosti esiin Porvoolaiset kirjailijat. Yleisöäänestyksen suurin suosikki oli Tom Paxal, jonka omaelämänkerrallisen teoksen Farlig hamn julkaisi Litorale.


Läs mera >>
Farlig hamn
Eftersnack (Radioprogram), Notis
Magnus Londen, Jeanette Björkkvist & Pia-Maria Lehtola (25-01-2008)


Veckans man, Tom Paxal och Farlig hamn
"- Den är hemskt ovanlig som finlandssvensk litteratur" "- Men den har ändå nånting - alltså det här - mm - Bukowski? - Njåå, alltså den här galna alltså långt-borta-från-kontrollsamhället." "- Och vet du finlandssvenska män behöver sånt där för de är ganska prydliga." "- Den är så freak, på det sättet." "- Det är som en kulspruta hela tiden." "- Den är ett naturfenomen." "- Folk behöver berättare."


Läs mera >>
Farlig hamn
Hbl, Intervju
Staffab Bruun (20-01-2008)


Paxal kan inte glömma busarna i Rödbergen
- Aldrig har jag fått så många och så bra recensioner. Det är härligt med ett sådant mottagande (Tom Paxal)


Läs mera >>
Farlig hamn
Östra Nyland, Recension
Kim Wahlroos (15-12-2007)


Befriande vildvuxet - som livet
Läsningen blir ställvis nästan olidlig i sin befriande vildvuxenhet. Livet flummar. Tvära kastvindar. Paxal vågar spy ut sig själv över vitt papper, rödbergskillen som steg upp under en lektion och lämnade skolan, i vantrivsel och kanske i protest. Paxal träder in i ett liv fullt med stormar, ibland som vågskvalp i brännvins- och vinglas. Livsvindarna slänger, grabbar tag om själen, för bort, till olika hamnar, på landbacken och till sjöss.


Läs mera >>
Farlig hamn
Åbo Underrättelser, Recension
Bror Rönnholm (15-12-2007)


Sjöman korsar sitt spår
I stället kallar han boken "en rapsodi", vilket är både motiverat och välfunnet. Det hela är nämligen en ganska så rapsodisk komposition med rask frammarsch, snabba växlingar och rätt lösa fogar.


Läs mera >>
Farlig hamn
Nya Åland, Recension
Sten-Erik Abrahamsson (01-12-2007)


Svart humor med allvar bakom
Trots allt detta elände präglas berättelserna av humor och en gamängartad distans som ändå inte skymmer allvaret bakom. Det lätta berättargreppet gör dessutom boken läsarvänlig samtidigt som det kanske gjort det möjligt för författaren att över huvud taget befatta sig med denna verklighet.


Läs mera >>
Farlig hamn
Uusimaa, Notis
(01-12-2007)


Maailman meriltä Böbilään
Kirjassaan Paxal käy läpi elämää ja ihmisiä niin kauppalaivastossa "ruottalaisena perskarvana" kuin sosiaaliterapeuttina Tammisaaren "Böbilässä", joka saattaa olla joillekin porvoolaisillekin tuttu paikka.


Läs mera >>
Farlig hamn
Hufvudstadsbladet, Recension
Eva Kuhlefelt (08-11-2007)


Galenskap i dess sundaste form
Det här är det mest uppriktiga och välskrivna, det roligaste, sorgligaste och mest livsbejakande jag läst på mycket länge.


Läs mera >>
Farlig hamn
Borgåbladet, Recension
Egil Green (08-10-2007)


Uppgörelse med det förflutna
Farlig hamn är en mångordig rapsodi med författaren själv i huvudrollen.


Läs mera >>
Farlig hamn
Västra Nyland, Recension
Camilla Lindberg (06-10-2007)


Minnen från sjömansliv och 70-talets Böbilä i Ekenäs
Till den skara av aktiva samhällsdebattörer som fortsatt att formulera sig i skrift också efter sina revolutionära ungdomsår, sällar sig författaren Tom Paxal. Ekåsens personal och tossiga patienter, Tommy Tabermann, ingen går säker.


Läs mera >>
Farlig hamn
Nylands litteraturförening Manus häfte, Recension
Ann-Mari Lindberg (12-09-2007)


Farlig hamn. En rapsodi
På den hårda svartvita bokpärmen ser man författarens ansikte, naket, frågande med ett nästan lömskt uttryck mot en bakgrund av en polsk hamn med båt, lyftkranar och mörkt vatten. Boken berättar om en ung mans resa genom livet. Rödbergpojken växer upp i ett trähus där det är kallt, vattnet skall bäras in och ut, utedasset delas med elva familjer, där den alkoholiserade fadern kör ut familjen, där det är fattigt och ont om pengar.


Läs mera >>
  BÖCKER AV TOM PAXAL

  2016/08
Askad
ISBN: 978-952-5045-81-9
Rek. pris: 29.50 €
Bindning: Inbunden

Beställ boken

  2015/09
Tähtäimessä
ISBN: 978-952-5045-70-3
Rek. pris: 29.80 €
Bindning: Nidottu

Beställ boken

  2014/09
Jagad
ISBN: 978-952-5045-56-7
Rek. pris: 29.50 €
Bindning: Inbunden

Beställ boken

  2014/07
Loukussa
ISBN: 978-952-5045-55-0
Rek. pris: 29.50 €
Bindning: Liimasidottu

Beställ boken

  2012/09
Nitad
ISBN: 978-952-5045-51-2
Rek. pris: 29.50 €
Bindning: Inbunden

Beställ boken

  2009/09
Svart spegel
ISBN: 978-952-5045-38-3
Rek. pris: 29.50 €
Bindning: Inbunden

Beställ boken

  2007/06
Farlig hamn
ISBN: 978-952-5045-27-7
Rek. pris: 27.50 €
Bindning: Inbunden

Beställ boken