FÖRFATTARE

  Rainer Alander
Rainer Alander (född 1937) debuterde 1963 med en novellsamling och har sedan dess skrivit både romaner, korta berättelser och dramatik för såväl radio som TV. Efter en längre paus har Alander under de senaste åren gjort något av en come back som radiodramatiker och också haft premiär på en nyskriven scenpjäs.

  Benita Backas-Andersson
Benita Backas-Andersson har verkat som företagare inom blomster- och begravningsbranschen i många år och känner att hon fått både kraft och förtröstan av möten med människor i sorg. ”Jag är en människa som vill uttrycka mina känslor och tankar i ord. Det är mitt sätt att existera. Och min önskan är alltid att jag ska kunna minska mina rädslor och göra livet lite lättare för någon annan.”

  Pekka Barck
Pekka Barck föddes 1963 i Karleby, och har senare bott i Mariehamn, Hangö, Åbo, Esbo och Helsingfors innan han bosatte sig i Singapore med fru och två barn.

  Vivi-Ann Barck
Vivi-Ann Barck är född i september år 1943 i Hangö.

Ända sedan jag fattade att det endast behövs tjugonio bokstäver för att skriva alla världens berättelser har jag försökt fånga de ögonblick som varit viktiga för mig och som jag vill föra vidare.
För mig är skrivandet ett sätt att kommunicera, den lilla människans röst i den stora världen, ett rop, en viskning, en tanke.

  Signe Baumane
Signe Baumane är en lettisk grafisk konstnär, som huvudsakligen verkat i Lettland, Ryssland och USA.

Baumane är född 1964 i Auce, Lettland och uppväxt i Tukums samt på ön Sakhalin I Ryssland. Hennes son Haralds föddes 1987.

  Bertil Ekenstén-Möller
Ekon.mag. Bertil Ekenstén-Möller var handelsattaché vid Finlands ambassad i Peking (Beijing) 1968-70 under Mao Zedongs kulturrevolution. Åren 1971-72 verkade han som Trade Commissioner i Bombay (Mumbay) och 1972-74 som handelssekreterare vid Finlands ambassad i New Delhi.

  Sture Enberg
Pernåfödda Sture Enberg, psykolog och psykoterapeut, har under hela sitt vuxna liv studerat sin berömda granne och skisserar här ett levande porträtt av kulturpersonligheten Mikael Agricola som alla har hört talas om, men få känner till.

  Christoffer H. Ericsson
Professor Christoffer H. Ericsson, född 1920, var en mångsysslare av rang. Han var en av Finlands ledande sjöhistoriker och hör till de mest produktiva författarna – med en författarkarriär som spände över 60 år.

  Dorrit von Fieandt
Dorrit von Fieandt (f. Flinkenberg) visste redan tidigt att hon ville bli konstnär. Som sextonåring påbörjade hon sina studier i textil och keramik vid konstindustriella läroverket i Helsingfors.

  Inga Forssell
Inga Forssell är född i Helsingfors 1923. Hon gick i Nya svenska samskolan (Lönkan), var bankkassörska i Föreningsbanken till 1959 och sedan hemmafru i femton år. Därefter skötte hon kundernas lägenheter vid Meritas notariatavdelning till sin pensionering 1983. Hennes stora intresse har varit konst och konstindustri i alla former.

  Mary-Ann Gröhn
Mary-Ann Gröhn är intresserad av historia, skärgård och sin hemtrakt. Vad skulle då inte passa bättre än att hon skriver om skärgårdsfolket i Kvarken.

  Irja & Mauri Hirvonen
Irja och Mauri Hirvonen grundade familjerederiet S/Y Isabella för söka efter fiskelägen i Skärgårdshavet. Denna utröningseskapad tog åtskilliga år och resultatet blev boken "Tuulten armoilla", som publicerades på finska av Multikustannus och senare utgivits på svenska av Litorale.

  Sampo Honkala
Arkkitehti SAFA Sampo Honkala arbetar som arkitekt och huvudplanerare i Helsingfors. Han har redigerat och översatt till finska bland annat följande böcker: Carl Gustaf Ramsay: Matkapäiväkirja 1807, Augustin Ehrensvärd: Matka Suomessa 1747 och Emil Nervander: Hämeen järville ja harjuille. Sampo har även skrivit artikeln Elias Brenner ja puuttuva Hämeen vaakuna till Finlands museum.

  Henrik Huldén
Henrik Hulden är en finlandssvensk publicist, verspoet och visartist, yrkesverksam inom nordiskt och finsk-svenskt samarbete. Han skriver bl.a. dagsvers under signaturen Gromit i Hufvudstadsbladet och har hittills publicerat två verssamlingar; "Gromit samlar sig" år 2014 och "Vers för närsynta öron" år 2016. Han har också redigerat vinviseboken "Låt vinet sjunga" år 2016 och festboken ”Fira klingande kalas” år 2009. År 2014 skrev han en biografi över Claës Cedercreutz på finska på Litorale under namnet Reutsi - Kymenlaakson hypnotisoiva kirurgi .

  Tomy Karlsson
Hangöpolisen som blev radioman och författare har skrivit en spökbok baserad på en radioserie.

  Karl Olof Karlsson
Karl Olof Karlsson är son till Karl Viktor och Jenny Karlsson, bägge från Åland. Han föddes 1935 då familjen bodde i Åbo, men under kriget flyttade de till Mariehamn, där han växte upp, gick i skola och blev student. Efter statsvetenskapliga studier vid Åbo Akademi avlade Karl-Olof pol. mag. examen 1961. Efter detta flyttade han till Sverige och tjänstgjorde inom kommunal förvaltning.

  Leif Kindblom
Leif Kindblom (f.1944) har ägnat en stor del av sitt liv åt resande, matlagning och bildningsarbete. Inte minst har fartygsförbindelserna mellan hemmet i Sverige och grannlandet Finland lockat honom. Att färdas till sjöss och till lands har han berört i en tidigare utgiven bok om resandets villkor förr och nu (Så reste vi, Bilda, 2000).

  Ulla Laxén
Förutom författarens yrkesliv har Ulla haft ett lika rikt liv som maka, mor till två barn och mormor till två barnbarn. Genom denna livserfarenhet har hon velat skapa en bok för alla som är på väg till större förståelse för barnet och sitt eget inre barn som är vår själ.

  Pirkka Leino
Vuonna 1976 syntynyt Pirkka Leino on turkulainen historianopettaja ja tietokirjailija, joka on purjehtinut klassisilla puupurjeveneillä vuodesta 1998 alkaen. Purjehduksen kautta hän sai kontaktin moniin mielenkiintoisiin ihmisiin, veneisiin ja tarinoihin niiden takana. Kun tietoa alkoi kertyä, syntyi myös tarve kirjata sitä ylös. Näin syntyivät teokset Purjehtivat klassikot (WSOY 2007) ja Unelmien puuveneet (WSOY 2009). Uusimmassa Litoralen syksyllä 2011 julkaisemassa kirjassaan Leino kartoittaa yhdessä Jarmo Saarisen kanssa maineikkaan Turun Veneveistämön historiaa.

  Minna K. Lindberg
Ped.kand. Minna K(aarina) Lindberg är ungdomspolitiker och samhällsaktivist. Hon är uppvuxen i Sibbo (f. 1983) men har under studietiden bott i Vasa, Åbo och Wien och är numera bosatt i Helsingfors. Lindberg studerar till magister i pedagogik vid Helsingfors Universitet.

  Maryelle Lindholm-Gustavson
Maryelle Lindholm (-Gustavson), frilansjournalist med antikviteter som specialområde. I många år redaktör för avdelningen Mat-Mode-Miljö på Hufvudstadsbladet. Redaktör för Hbl:s små matböcker (Lilla brödboken, lilla fiskboken, lilla gröna boken, lilla boken och svamp och vilt, lilla söta boken, lilla pastaboken.) Redaktör för Hbl:s snapsviseböcker Helan går med Hbl och Halvan går med Hbl.

  Anders G. Lindqvist
Anders G. Lindqvist, pol. mag., pensionär efter 34 års verksamhet inom sparbanksrörelsen på såväl nationell som nordisk nivå, främst inom marknadsföring och information.

  Litorale
Litorale ger ut loggböcker där köparna är de verkliga författarna.

  Kim Lund
Kim Lund är född i Åbo 1965. Som barn och ungdom var han aktiv sjöscout och kom tidigt i kontakt med skärgården och havet. Senare seglade han med sin egna gröna H-båt på Skärgårdshavet.
Han har arbetat som journalist under sitt hela yrkesverksamma liv, först 20 år på Svenska Yle, de senaste sex åren på Åbo Underrättelser. Han har besökt de flesta bebodda öarna i den åboländska skärgården antingen via jobbet eller med segelbåt.

  Leo Löthman
Leo Löthman debuterade med sin första roman 1992 och har sedan dess gett ut ett dussin romaner, först på Sahlgrens, senare Söderströms, PQL och Litorale.
Två av romanerna finns översatta till finska och två har utkommit på norska
på det nautiskt inspirerade Osloförlaget Flyt. Den tredje översättningen till norska pågår.  Gwen Marttinen
Gwen Marttinen skulle egentligen ha velat bli läkare, men istället blev hon patient. Som tjugoåring diagnostiserades hon en svår binjuresjukdom, som inte kunde botas.

  Sonja Nordenswan
Sonja Nordenswan är född i Ekenäs och numera bosatt i Mariehamn. Hon har utbildat sig som kart- och byggnadsritare, men har prövat på en mängd olika yrken bl.a. till sjöss. Hennes första publicerade text var en självbiografisk skildring i Sjöhistorisk årsskrift för Åland. Romandebuten skedde 2007.

  Tom Paxal
Tom Paxal är född i Helsingfors 1947 och numera bosatt i Borgå. Han har två barn.

  Heinz Ramm-Schmidt
Heinz Ramm-Schmidt föddes i Wiborg som norsk undersåte. Som 18 årig skolelev deltog han som frivillig i vinterkriget, där han ådrog sig en skada som hindrade honom från att delta i fortsättningskriget, men som gav honom en möjlighet att göra en insats inom Finlands krigsindustri.

  Stefan Randström
Stefan Randström är journalist och författare, bosatt i Toronto. Han har arbetat på tidningar, radio och tv.

  Jorma Rautapää
Jorma Rautapää började fotografera båtar under 1970-talet. Under de första åren ville han få vackra bilder för eget och båtägarnas nöje. Rautapää var främst intresserad av gamla träbåtar.

  Stig Röberg
Överste Stig Röberg är en av Airisto Segelsällskaps trotjänare under årens lopp. Han var föreningens kommodor från 2007 till 2012. Stig är en av redaktörerna för Airisto Segelsällskaps 150 årsjubileumsbok.

  Jörgen Rönnback
Jörgen Rönnback, pol.mag., högsjöskeppare och utbildare av sjöfolk i dryga trettio års tid, har tidigare utkommit med tre ungdomsromaner och en novellbok.

  Ronny Rönnqvist
Pol.mag. Ronny Rönnqvist som föddes i Helsingfors år 1943, tillbringade sina ungdomsår i ”stadin”. Han är sedan flera år Esbobo med fru och hund samt utflugen son.


  Erik Saanila
Erik Saanila är född i Helsingfors 1975. Redan som elev i Rudolf Steiner skolan drömde han om en karriär inom film och tv-branschen. Efter studier i mediekunskap vid yrkesintitutet Prakticum grundade han 2003 mediaproduktionsbolaget First Frame. Sedan dess har han producerat, regisserat, filmat och klippt flera dokumentärfilmer och tv-program.

  Marina Saanila
Marina Saanila (f. Alhonen) är född och uppvuxen i Pargas. Hon är utbildad medianom YH vid Arcada – Nylands svenska yrkeshögskola. Hon har arbetat 10 år vid Yle, först som editerare vid tv-produktionen och sedan som redaktör för Svenska Yle i Åboland. År 2003 var hon med och grundade mediaproduktionsbolaget First Frame tillsammans med Erik Saanila. I bolaget har hon fungerat som producent, regissör och klippare.


  Jarmo Saarinen
Jarmo Saarinen (s.1956 ) on syntynyt ja asuu Turussa. Hän on työskennellyt Turun Merenkulkumuseolla ja amanuenssina Merikeskus Forum Marinumissa sen perustamisesta lähtien. Jarmon vastuualueita ovat näyttelyt, kauppamerenkulun historia sekä Forum Marinumin venekokoelma. Hän on aiemmin julkaissut kirjan Aurajoen aluskannasta ja kuunarilaiva Tähdestä sekä merihistoriallisia artikkeleita.

  Tapio Saavalainen
Kansainvälisellä pankkialalla pitkään toiminut Tapio Saavalainen on Suomessa ollessaan kunnostautunut klassisten veneiden purjehtijana. Hänellä on pitkään ollut A-vene, joka on kansallinen veneluokka Suomesta. Vuonne 2015 valmistui aiheesta kirja.

  Irmelin Sandman Lilius
Irmelin Sandman Lilius hör till de mest kända svenskspråkiga barnboksförfattarna i Finland. År 2005 är samtidigt ett jubileumsår, eftersom det är 50 år sedan hennes debutdiktsamling Trollsång utgavs. Under dessa år har hon skrivit flera olika böcker för både barn och vuxna, såsom sagor, dikter, noveller, romaner, reseskildringar, och memoarer. Irmelin har också profilerat sig som bildkonstnär, eftersom hon gjort många illustrationer till böckerna.

  Torsten Storgårds
Professor Torsten Storgårds föddes 1908 i Hangö. Han var kyrkoherde Gustaf och Ina Storgårds äldsta son. Efter studentexamen 1926 påbörjade han studier vid Helsingfor Universitet.

  Tim Street
Tim Street is President of the International Six-Metre Association and over the last 25 years has owned several Six Metres. He first raced a Six-Metre at Kiel in 1960 when he represented the British Army against the Germany Navy. In 1985 he re-founded the British Six Metre Fleet at Cowes after a gap of 30 years.

  Tapani Suominen
Tapani Suominen , filosofian tohtori, toiminut radio- ja tv-toimittajana, sanomalehtimiehenä, tutkijana ja diplomaattina.

  Malena Torvalds-Westerlund
Malena Torvalds-Westerlund är född 1953 och bosatt i Åbo. Hon är översättare i eget företag, men har tidigare också arbetat inom högskol- och organisationsvärlden. Malena har etnologutbildning (med slutarbete om skärgårdskvinnor) som gett henne ett stort intresse för livshistorier. Det intresset kombinerat med en stark känsla för skärgården och erfarenheter från livets alla somrar på Tunhamn, är vad som ligger till grund för boken om denna ö.

  Harriet Tuominen
Harriet Tuominen född 1945 i Sjundeå, pensionerad journalist.

  Nalle Valtiala
Nalle Valtiala, född 1938, är en finlandssvensk författare och filosofie doktor. Han är pensionerad modersmålslärare och kulturjournalist från bland annat Hbl i Finland och DN i Sverige. Valtiala debuterade 1961 med novellsamlingen Landet Marita.

  Dan Weissenberg
Dan Weissenberg är född i Finland, bara ett symboliskt stenkast från berättelsens centrum, fyrmastbarken HERZOGIN CECILIE av Mariehamn, och nästan på dagen av hennes haveri i Engelska kanalen i april 1936.

Ensamt den presentationen borde räcka som förklaring till tillkomsten av Död räkning, en berättelse om Pamela Bourne, om 1930-talets stora vindskepp och om orsakerna till deras försvinnande från världshaven.

  Catarina Welin
Konsthistorikern, fil.mag. Catarina Welin f. Blechingberg har verkat som expert och föreläsare om antikviteter i 15 år, främst föremål, möbler och silver. Därutöver har hon jobbat med följande böcker; Gustaf Mauritz Armfelts resedagbok 1783-1784 och Carl Gustaf Ramsays resejournal 1807. Hon har även skrivit artiklar i Glorian Antiikki och i Stockholms Auktionsverk Magasin.

  Kasper Westerlund
Kasper Westerlund (f. 1976), intendent och föreståndare för Sjöhistoriska institutet vid Åbo Akademi där han varit anställd sedan 2001. Styrelsemedlem i bl.a. Stiftelsen Forum Marinum och Stiftelsen för museifartyget Sigyn.

  Gustav Wickström
Gustav Wickström, född 1941, har sedan barnsben seglat skötbåt i Åbolands skärgård. Redan på 50-talet hörde han talas om att det i tiderna hade byggts ett segelfartyg på Lukanberget i Väster-Kalax by i Korpo. Sedan det framgått att det var frågan om briggen ”Hermo”, har han samlat in uppgifter om bygget av briggen, dess ägare, resor och besättningar. Med tiden har han fördjupat sig allt mer i kapten Emil Michelsson- Granits och hans hustru Alexandras levnadsöden mot bakgrund av livsvillkoren under bygdeseglationens sista decennier.

  Bosse Österberg
Bosse Österberg är arkitekt i Helsingfors, illustratör och tidigare trubadur, vissnickare och visartist. En mångsidig herre. Hans livslånga intresse har varit musiken, och den förde honom till Sällskapet Visans Vänner i Helsingfors år 1959. Hans självbiografiska historik (eller historiska självbiografi) "Visans Vänner och jag" utkom år 2015.

  Björn Österman
Björn Österman är född 1945. Han har jobbat med utrikestransporter, sedan datorer och nätverk. Som yngre också bland annat skött försöksdjur, byggt busskarosser och sålt möbler. Han har också varit i FN-tjänst på Cypern.

  Inger Östman
Inger Östman är frilansjournalist, sedan många år bosatt i Stockholm. Hon är född och uppvuxen i Vasa skärgård, ute på den ö där de första fynden gjordes efter tsarens galärer och hennes intresse för historia, och att få veta mer om alla sägnerna, väcktes tidigt.

 

AKTUELLT

22-05-2017
Litorales nätsidor förnyas - Litoralen verkkosivut uudistuvat
De nya websidorna tas i bruk i augusti 2017. Uudet verkkosivut otetaan käyttöön elokuussa 2017.
Läs mera >>

24-02-2017
Litorale produktion 2017
2016 gjorde Litorale alla tiders försäljningsrekord. Des skall ni, kära läsare, ha tack för. Vi rider på samma våg och ger ut fjorton böcker 2017. Fem av dem kommer före sommaren.
Läs mera >>

02-12-2016
Tom Paxals Askad får positiva recensioer i pressen
Nya Östis och Arbetarbladet skriver.
Läs mera >>