Tsarens gisslan - Peter den Stores krigståg 1714
(2016/07)

  Inger Östman
ISBN: ISBN 978-952-5045-75-8
Rek. pris: 32.5
Bindning:

Beställ boken

I flera hundra år hittades märkliga fynd ute på en liten ö i Kvarkens skärgård. Folk sa att det var tsarens galärer som gått på grund och sjunkit.
Peter den Store hade byggt en sjöflotta och år 1714 tog den sig upp längs finska kusten samtidigt som trupperna drog fram på land. En flottilj gick över till svenska sidan och Umeå skövlades. På tillbakavägen gick en del av båtarna på grund. De här åren kallas för stora ofreden i Finland, när Sveriges östra riksdel ockuperades och Österbotten ödelades. Kung Karl XII skulle tvingas till fred och Finland blev gisslan. För människorna blev vardagen till kaos. Tusentals togs till fånga och fördes bort. De som kunde flydde till Sverige och i Stockholm grundades en första flyktingkommission.
Allt det här skapade nationella minnen om hemska mörkerår och tusentals sägner föddes. I dag hör fynden till ett av Finlands största enskilda under vatten.

 

RECENSIONER

Pensionärernas riksorganisation medlemstidning, Notis
Åsa Albinsson (12-12-2016)


Tsarens gisslan
Finlandssvenska frilansjournalisten Inger Östman vill med sin bok Tsarens gisslan berätta om vad som egentligen hände under de där åren. Vad som är sant och vad som är sägner – och hur historien slutade. En intressant och välskriven bok om en av historiens bortglömda flyktingkatastrofer.


Läs mera >>
Rundradion, Recension
Pia Lagus (15-09-2016)


Ny bok om Stora ofreden belyser dagens flyktingfrågor
- Vad gjorde tsaren i Kvarken? Den frågan ställer sig Inger Östman i sin nya bok "Tsarens gisslan". Den beskriver händelserna i Finland och Sverige under Stora ofreden (1713-1721) och utgår ifrån de sägner och vrakfynd författaren vuxit upp med på Västerö i Maxmo.


Läs mera >>