A-veneet, Suomalainen konstruktioluokka
(2015/07)

  Tapio Saavalainen
ISBN: 978-952-5045-59-8
Rek. pris: 43.5
Bindning: Sidottu

Beställ boken

Suomen Purjehtijaliitto (SPL) hyväksyi Erikoisluokka A-säännön Turussa pidetyillä purjehtijapäivillä joulukuussa 1935. A-veneestä tulisi erinomainen suomalainen konstruktio – nopea, merikelpoinen, tilava ja näin ollen mukava. Kasvuympäristö tälläiselle venetyypille oli suotuisa. 1930-luvun lopulla ja 1940-luvulla luokka kasvoi nopeasti sodasta huolimatta ja suomalainen purjehdusväki oli innoissaan. Vuosien 1936 ja 1952 välillä Suomessa rakennettiin kaikkiaan 29 A-venettä ja lisäksi Ruotsissa niitä tehtiin kaksi. ”Suuri lukumäärä Erikoisluokka A:n veneitä tekee pursiseuran satamasta hyvin koristeellisen”, kuvaili NJK:n vuosikirja A-veneen esteettisiä ominaisuuksia vuonna 1943.
Vuonna 2015 – tasan 80 vuotta luokan syntymän jälkeen – alkuperäisistä A-veneistä vielä lähes puolet purjehtii. Heinäkuussa 2008 Hufvudstadsbladet kirjoitti A-veneiden kilpailusta Hangon Regatassa: ””Hyvin hoidetut ja sulavaliikkeiset Erikoisluokka A:n veneet purjehtivat erinomaisesti ja hienoin manööverein. Kamppailu veneenmittaisista eduista oli hämmästyttävän tasaista näiden yli 60 vuotta vanhojen konstruktioluokan veneiden välillä.”
Suomalaista kulttuurihistoriaa Erikoisluokka A loi sillä, että sen design on puhtaasti suomalainen. A-veneen mittasääntö on – toisin kuin muiden konstruktioluokkien säännöt – puhtaasti kotimaista alkuperää. Ja suosionsa huippuvuosina luokassa purjehtivat maan parhaat ruorimiehet ja miehistöt. Näistä syistä luokan historiikki on ainutlaatuinen Suomen kulttuuri- ja purjehdushistoriassa. Teoksessa etsitään vastauksia kysymyksiin: ”Mitä A-veneluokan perustamisella tavoiteltiin? Miten A-venesäännössä heijastuvat muiden konstruktioluokkien sääntöjen kehitystrendit? Mihin Erikoisluokka A asettuu Suomen purjehdushistoriassa? Millainen on yksittäisten A-veneiden tarina? Mikä vene oli nopein kilparadoilla? Ketkä purjehtivat A-veneillä? Ketkä suunnittelivat A-veneitä ja kuka piti yllä A-venetraditiota? Millaiset ovat A-veneiden ja muiden konstruktioluokkien tulevaisuuden näkymät?”


 

RECENSIONER

SPS Internet site, Notis (24-08-2015)

Tapio Saavalaisen kirja A-veneistä on ilmestynyt
PURJEVENEIDEN ELEGANTTI KAUNOTAR Suomalaisten huippupurjehtijoiden suosima klassikkoluokka A-veneet elävät uutta nousukautta. Tämä 1930-luvulla syntynyt kotimainen konstruktioluokka edustaa Suomen venesuunnittelun ja veneenrakennustaidon kärkeä. A-veneissä mukavuus yhdistyy merikelpoisuuteen ja nopeuteen.


Läs mera >>
HSS Internet site, Notis (22-08-2015)

Tapio Saavalaisen A-venekirja jänsenhintaan
PURJEVENEIDEN ELEGANTTI KAUNOTAR Suomalaisten huippupurjehtijoiden suosima klassikkoluokka A-veneet elävät uutta nousukautta. Tämä 1930-luvulla syntynyt kotimainen konstruktioluokka edustaa Suomen venesuunnittelun ja veneenrakennustaidon kärkeä. A-veneissä mukavuus yhdistyy merikelpoisuuteen ja nopeuteen. Kirjassa kerrotaan jännittävällä tavalla 1940–1950-luvuilla kultakauttaan eläneen johtavan kilpailuluokan synty- ja kehityshistoria, esitellään tärkeimmät veneet sekä niiden suunnittelijat legendaarisesta Gösta Kyntzellistä, Birger Slotteen, Jarl Lindblomiin ja ruotsalaiseen Arvid Lauriniin. Tapio Saavalaisen tarinat A-veneiden suurista persoonista ja värikkäistä kippareista avaavat uusia, kiehtovia näkymiä suomalaiseen purjehdushistoriaan sen varhaisvaiheista tähän päivään.


Läs mera >>
www.sailsandsea.fi, Notis
Jorma Rautapää (12-08-2015)


KIRJA A-VENEISTÄ VALMISTUI
HSS:n Shampanjaregatan yhteydessä 8. elokuuta julkistettin Tapio Saavalaisen kirja A-veneistä. Pitkä projekti on päättynyt ja lukijoille on tarjolla monipuolinen ja laaja katsaus suomalaiseen purjehdukseen. Kirja on väkevä paketti tietoa mutta myös tarinoita veneistä ja purjehtijoista. Kirjan kustansi Pekka Barckin Oy Litorale Ab, joka myy kirjaa.


Läs mera >>