Per Otto Adelborg (1781–1818). Krigare med vass penna.
(2014/10)

  Catarina Welin
Sampo Honkala
ISBN: 978-952-5045-66-6
Rek. pris: 44.5
Bindning: Inbunden

Beställ boken

Per Otto Adelborg (1781–1818) är mest känd som karikatyrtecknare, särskilt genom bildserien där han driver med Gustav IV Adolfs regering och genom teckningarna som illustrerar det finska kriget 1808–09. Adelborg föddes på Svartholms fästning utanför Lovisa i Finland och dog i Västervik i Sverige. Som person har Per Otto Adelborg förblivit relativt okänd. Det här beror sannolikt på att han uppehöll sig på bägge sidor om finska viken som efter 1809 års fred blivit två nationer. Hans liv var kort. Därtill var teckning långt ifrån huvudfåran inom konsten. Adelborg var inte någon yrkeskonstnär, och blev därför bara en randanmärkning inom konsthistorien.
Adelborgs karriär som konstnär och officer sammanfaller med en tid av oroligheter i Europa orsakade av Napoleonkrigen. För Finlands del ledde det här till separationen från Sverige och anslutning till Ryssland. Den första teckningen av Adelborg är daterad år 1798 på Sveaborg och den sista i Västervik, sannolikt år 1818. Teckningarna fördelar sig på två perioder: tio år före det finska kriget och tio år efter. Genom teckningarna presenterar Adelborg en officers syn på slutskedet av Finlands och Sveriges gemensamma historia, dess människor och liv. Per Otto Adelborgs teckningar föreställer nästan enbart människor. Han har ett personligt förhållande till hjältarna i Fänrik Ståls sägner. Genom sin mor hör han till samma familjekrets som general Adlercreutz och J. A. Cronstedt, hjälten vid striderna i Revolax. Bröderna Carl Gustaf och Anders Wilhelm Ramsay som stupade i stridigheterna i Lemo och Lappo var Adelborgs svågrar, liksom Reinhold von Essen.
Den här biografin om Per Otto Adelborg har en naturlig utgångspunkt. Sent i livet, tecknade Adelborg en bildsvit över barndomen, ungdomsdagarna och sin egen militära utbildning. Med den här bildserien kompletterade han, kanske medvetet, historien om de första åren av sitt liv. Han hade blivit föräldralös som barn och därför hade hans uppfostran och utveckling inte på sedvanligt vis diskuterats hemma, utan pojkens framtid var föremål för en omfattande korrespondens mellan vårdnadshavare och släktingar i Finland och Sverige. Den här brevväxlingen har delvis bevarats och särskilt nämnvärd är Per Otto Adelborgs farbror Anders Borghs konceptböcker som ofta hänvisas till i den här biografin. Brevböckerna finns bevarade i Odensviholms gårdsarkiv, dessutom finns en del av Adelborgs egenhändigt skrivna brev bevarade.
Livshistorien om Per Otto Adelborg grundar sig på hans teckningar, där han illustrerar sitt liv och händelser i den närmaste omgivningen. Stockholms Nationalmuseum har den största samlingen av Adelborgteckningar. Stockholms stadsmuseum, Kungliga biblioteket och Åbo Akademi har också viktiga Adelborgsamlingar. Ytterligare teckningar och grafik finns på flera museer, arkiv och hos privatpersoner.

 

RECENSIONER

Fontin-Posten, Artikel
Madeleine Jansson (30-09-2015)


Från blodigt allvar till lättsam humor
Att teckna karikatyrer ur finska kriget och göra narr av svenska kungar var det inte många som skulle ha gjort på 1800-talet. Men den finlandssvenske soldaten Per Otto Adelborg ville trotsa reglerna och utnyttja sin talang. - Han krigade med pennan i hand! säger Catarina Welin som skrivit en bok om Adelborg.


Läs mera >>
Arte et marte 2015:1, Notis
Oscar Langenskiöld (20-03-2015)


Aktuella Böcker
Karikatyrtecknaren Per Otto Adelborg levde ett kort och innehållsrikt liv. I boken låter författarna Adelborgs egna teckningar tillsammans med en omfattande korrespondens mellan olika släktinga illustrera denne relativi okända personens historia.


Läs mera >>
http://www.historia5.se/, Recension (18-03-2015)

Adelborg minns
Det är rörande läsning och roliga bilder.


Läs mera >>
Populär Historia (Sverige), Notis (06-02-2015)

Krigare med vass penna
En liten pärla. På annat sätt går det inte att beskriva boken.


Läs mera >>
Glorian Antiikki, Notis
AM (20-11-2014)


Upseeri ja pilapiirtäjä
Per Otto Adelborgin (1781-1818)nimi on jäänyt tuntemattomaksi, mutta häneltä on säilynyt ainutlaatuisia piirustuksia. Ne kuvaavat hauskasti ajan elämää sodasta tanssiaisiin. Tuore tutkimus selvittää, mikä oli miehiään tämä suomalainen sotilas ja taiteilija, joka aiheutti aikanaan pahennusta kuningas Kustaa IV Adolfia pilkkaavilla karikatyyreillä.


Läs mera >>