Vrakboken - Skepnader i havet
(2013/05)

  Erik Saanila
Kim Lund
ISBN: 978-952-5045-52-9
Rek. pris: Slutsåld
Bindning: Inbunden


Det är något speciellt med sjunkna skepp. Mörka och hemlighetsfulla ligger de på havsbottnen. Omringade av havets gröna dunkel, inbäddade i sjögräs och musslor eller insjunkna i bottensedimentet. Som stumma skepnader i havet vilar de på sina gravplatser. Det är en magisk känsla att dyka på ett vrak och låta fantasin svepa en med sig till de tider då fartyget seglade på de sju haven.
Östersjön beräknas gömma hundratusentals vrak. Och vid den finländska kusten och i insjöarna finns tiotusentals oupptäckta vrak. Ett vrak behöver inte vara ett sjunket sjörövarskepp i Karibiska havet med en legendarisk guldlast ombord för att vara spännande. Varje vrak i Skärgårdshavet har sin egen fängslande historia. Nu kan du ta del av den fascinerande undervattensvärlden.
I Vrakboken – skepnader i havet har vi samlat några av de finaste vraken i Åbolands skärgård. Det är första gången som undervattensfoton av mytomspunna skepp som Park Victory, Schiller och Sparta har samlats mellan två pärmar. Titta på bilderna och föreställ dig hur besättningen levde och bodde ombord.
Låt dig dras med i manskapets kamp för överlevnad då de förstår att deras skepp håller på att gå under. Genom texterna som har dramatiserats på basis av gamla tidningsartiklar och intervjuer blir du delaktig i händelserna kring haverierna. Vrakboken – skepnader i havet är en bok för alla som har intresse av skärgård, historia, hav, fartyg och sjöfartshistorier.

 

RECENSIONER

Dykbloggen, Recension
Patrik Rosström (23-01-2014)


En så himla vacken bok
Den är helt enkelt så jäkla snygg! Och nu har jag äntligen läst den. Vrakboken – Skepnader i havet. Och nu är jag avundsjuk. För det här är boken jag hade velat göra. Det är bilderna jag hade velat knäppa. Det är historierna om förlisningarna och det är dramatik. Det är människor och det är minnen. Det är känslor. Kim Lund (text) och Erik Saanila (foto) har gjort det så fenomenalt bra.


Läs mera >>
Frisk Bris, Recension
Carl Johan Thodén (22-11-2013)


Vrakboken, Skepnader i havet
Det är inte bara de vackra och professionella fotona som gjorde att jag ville läsa och se mera. Även texten är väl skriven och visar vilket gediget bakgrundsarbete som ligger bakom dykningarna till de olika vraken.


Läs mera >>
Hufvudstadsbladet, Recension
Richard Nordgren (24-08-2013)


Östersjöns djupa mysterier
Östersjön och speciellt vattnen kring Åbolands skärgård är en riktig skeppskyrkogård. Det visar Kim Lund och Erik Saanila som snyggt beskriver de sjunkna fartygen i Vrakboken. ... Radarparet Kim Lund och Erik Saanila gör en verklig kunturgärning genom att med fotografier, fakta och dramatiserade historier måla upp de sjunkna skeppens skepnader för dem som inte själv tänker dyka ner till dem.


Läs mera >>
Åbo Underrättelser, Recension
Jenny Jarlsdotter Wikström (11-06-2013)


Under Östersjöns gröna svall
Som bäst väcker boken nyfikenhet och lust att ta reda på mer - kanske till och med dyka själv.


Läs mera >>
Åbo Underrättelser, Artikel
Jan-Ole Edberg (08-06-2013)


Vrakfeber ledde till vrakbok
Erik Saanila och Kim Lund har dokumenterat de mest kända vraken i Skärgårdshavet i nyutgiven bok.


Läs mera >>
Radio Åboland, Notis
Susanna Sjöstedt (07-06-2013)


Vrak från Skärgårdshavet presenteras i ny bok
En ny bok om vrak i Skärgårdshavet har sett dagens ljus. Det är fotografen Erik saanila och journalisten Kim Lund som har samarbetat, och resultatet är en glänsande grön bok om vår magiska undervattensvärld. Vi träffade författarna vid vågskvalpet på dykbåten calypso i djupviken i Pargas.


Läs mera >>
Borgåbladet, Recension
Henrik Westermark (01-06-2013)


Intressant om vrakdykning
Vrakboken är fylld av fascinerande bilder som Erik Saanila har tagit. Kim Lund har i sin tur skapat texter som lockar till läsning. Där finns både fakta och känslor.


Läs mera >>