Nitad
(2012/09)

  Tom Paxal
ISBN: 978-952-5045-51-2
Rek. pris: 29.5
Bindning: Inbunden

Beställ boken

Vem som helst kan bli nitad om man vittnar mot de yrkeskriminella.
Krematorievaktmästaren John Henrik Ström i Helsingfors blir intrasslad i ett kriminellt nät av kontraktmördare, rysk- finsk maffia, sexhandel, penningtvätt, myglande forskare och den ryska federationens säkerhetstjänst FSB. Slutligen blir vaktmästaren en fluga i nätet som sprattlar för sitt liv.
Nitad är en råbarkad, frän och hetsig, kriminalroman skildrad med expresstågsenergi. Thrillern baserar sej delvis på verklighet, pepprad med galghumor och med en listig/eldfängd kärlek över gränsen Helsingfors - Viborg.

 

RECENSIONER

Ruumiin kulttuuri, Recension
Salla Porra (03-04-2013)


Mafian verkossa Viipurissa
Lajityyppi ei ole minun ominta alaani, mutta särmikäs huumori ja sympaattinen antisankari tempaavat mukanaan. Tarina on valoisampi loppua kohden, mutta vaara ei ole vielä ohi.


Läs mera >>
Arbetarbladet, Recension
Henrik Helenius (21-12-2012)


Välbehövlig samhällskritik i spännande kriminalroman
Det är fart och det är flykt över Tom Paxals nya kriminalroman. Redan boktiteln "Nitad" tyder på allsköns farligheter och frestelser. Paxal som i tiderna slog igenom som en skildrare av de tvåspråkiga miljöerna in den gamla arbetar- och hamnstadsdelen Rödbergen i centrum av Helsingfors har nu profilerat sig som en suverän thrillerförfattare i Svenskfinland. Själva storyn handlar om hur krematorievaktmästaren John Henrik Ström i Helsingfors råkar hitta ett blankt föremål från en kremerad rysk dam. Sedan nystas den ena intrigen efter den andra upp. Maffian blir inblandad, spåren tros leda till självaste Putin och den blänkande tingesten anses till och med vara ett öga i det återupprättade ryska statsvapnet Dubbelörnen.


Läs mera >>
Östra Nyland, Recension
Kim Wahlroos (01-12-2012)


Nitad av Paxals Prosa
Mina associationer går osökt till Raymond Chandler, Mickey Spillane, James Hardley Chase och andra; understatements, det hårdkantade språket, granitspråket, klokaspråket, slängarna, uppkäftigheten. Men också ömheten. Paxals prosa är vildvuxen, respektlös, mot det mesta. Han har onekligen med sina böcker Farlig hamn, Svart spegel och Nitad gjort nya hämningslösa inmutningar i den rätt hämmade finlandssvenska litteraturen.


Läs mera >>
Hufvudstadsbladet, Recension
Tuva Korsström (13-11-2012)


Rysk mafia har ersatt ligister från Rödbergen
Rödbergsskildraren Tom Paxal ger än en gång insyn i en värld som sällan skildras i finlandssvenska sammanhang. Den goda nyheten är dock att Tom Paxal ännu en gång ger insyn i en värld som sällan skildrats i finlandssvenska sammanhang. Han berikar vår minimala deckarlitteratur med en sympatisk antihjälte i en hårdför och exotisk miljö, som trots allt är så nära oss.


Läs mera >>
Borgåbladet, Recension
Egil Green (02-11-2012)


Nitad drar läsaren med sig
BORGÅ. Borgåförfattaren Tom Paxal har de sista fem åren skrivit böcker om skuggsidans vandrare. Farlig hamn (2007) innehöll berättelser om hans omväxlande liv från den helsingforsiska slummen till hav och sjaskiga hamnar medan Svart spegel (2009) tog läsaren med på en resa med Rödbergens sprit- och porrkung Tom "Sjöba" Sjöberg.


Läs mera >>
Nylands Litteraturförening, Notis
Ann-Mari Lindberg (12-11-2011)


NITAD AV TOM PAXAL
Författaren manövrerar skickligt läsaren in i den finskryska maffiavärlden där hotelser, mord, våld, sexhandel, stölder och penningtvätt florerar. Miljön i Helsingfors och i Viborg är intressanta och de jämförs med det tidigare livet i Rödbergen. Huvudpersonerna i Nitad är krematorievaktmästaren John Henrik Ström, den ryska brottslingen Vasiljev och hans tidigare flickvän, lyxfnasket Nadja som John älskar.


Läs mera >>