Diagnos F32.1
(2012/04)

  Minna K. Lindberg
ISBN: 978-952-5045-49-9
Rek. pris: 19.9
Bindning: Limbunden

Beställ boken

Det talas mycket om diabetes nuförtiden. Men det finns en annan tyst epidemi som är lika hotfull: depression. År 2009 sade WHO att depression utgör världens största hälsorisk. I Finland är det främst unga flickor som får vård för depression. Den största åldersgruppen är 15-19 åringar och den näst största 20-24 åringar. Diagnos F32.1 är en flickas vittnesmål. Minna debuterar med en bok om detta svåra tema. Hon vill dela sina egna erfarenheter, öka förståelsen för personer med depression samt avmystifiera terapi.

Minna berättar:

"Den dagliga ångesten kan vara svår att identifiera om den ignoreras. Ångest finns i varje människas vardag, men det finns en gräns för hur mycket en kropp och ett sinne vill och kan tåla. Trots att depression kan kallas för en folksjukdom är det svårt att känna igen och tala om depression, ångest och oviljan att leva.

Diagnos F32.1 är en berättelse om hur det gick när jag under en lång tid ignorerade alla känslor och lämnade det mesta i mitt liv obearbetat och koncentrerade mig på annat istället. När depressionen hinner ikapp människan finns det inget annat alternativ än att ta itu med arbetet med sig själv. Det är inte en lätt väg att gå men den enda som kan göra det är jag själv.

Det här är en sanningsberättelse om att vara i ångestens skor, förföljd av sina egna skuggor. Men det är också en reflektion över hur viktiga andra människor är i livet och om hur jag genom min omgivning hittade tillbaka till vägen som leder framåt i livet."


 

RECENSIONER

Hangötidningen, Intervju
Elias Vartio (20-12-2012)


Minna Lindberg, nybliven pedagogie magister, ungdomspolitiker, författare
Det mesta i boken har skrivits under den tid hon var som sjukast.


Läs mera >>
Tidningen Folkhälsan, Recension
Barbro Enckell-Grimm (01-12-2012)


Arg och deprimerad
Diagnos F32.I har ett värde som spegel för andra i samma situation, man förstår att det kan kännas mycket ensamt att befinna sig mitt i depressionen och också utan depression är ungdomsåren för många en ganska ensam period i livet - även om man rent fysiskt är omgiven av vänner.


Läs mera >>
Raspons, Recension
Majvor Taddele (15-09-2012)


Diagnos F32.1
Depression är en dödlig, psykisk sjukdom, om man låter den gå för långt, om man inte får hjälp och om man inte har ett stödnätverk av pålitliga mässikor omkring sig.


Läs mera >>
Yle: MinMorgon, Intervju (29-08-2012)

Intervju
Minna intervjuas i morgon tv-programmet MinMorgon om varför hon valt att öppet skriva om ett ämne som anses vara tabu i Finland.


Läs mera >>
Hbl, Artikel
Hanna Rundell (19-08-2012)


Lindberg skrev bok om sin depression
Minna Lindberg berättar utlämnande om sin depression i boken Diagnos F32.1. – Bara för att man talar inför hundratals personer på en kongress betyder det inte att man har en sund självbild, säger den före detta ungdomspolitikern.


Läs mera >>
Borgåbladet, Intervju
Birgitta Ehrstén (12-07-2012)


Då livet inte känns värt att leva
Hon (Minna Lindberg) har nyligen gett ut en liten bok med ett tungt innehåll. Boken för in i ett helvete där läsaren leds in i känslolabyrinter hos en ung flicka i kris.


Läs mera >>
Yle: Morgonöppet, Intervju
Kati Enkvist (30-05-2012)


"Det hjälper inte att uppmana den deprimerade att ta sig i kragen"
Morgonöppet: Depression har blivit något av en folksjukdom i Finland. Ekonomiska betymmer och arbetslöshet kan vara orsaken till att man börjar må dåligt, men det händer också att framgångrika, aktiva och till synes lyckliga människor drabbas. Sådana som Minna Lindberg.


Läs mera >>
Blogg: Serialias Stuga, Notis
Blogg: Serialias Stuga (18-05-2012)


Diagnos F32.1
Jag har läst, i princip, sen jag kom hem från jobbet. Hemgjord pizza med barnen, för att sen återgå till läsningen. Jag läste i Lillebrors rum, under tiden han lekte. En rask promenad och sen läsning igen. Det är andra gången i mitt liv jag läser ut en bok på en kväll. Okej, det var ingen lunta på 500 sidor men ändå. Läst och gråtit. Gråtit och läst. Perfekt att läsa en dag som denna.


Läs mera >>