Fira klingande kalas (andra upplagan)
(2011/02)

  Henrik Huldén
Maryelle Lindholm-Gustavson
Anders G. Lindqvist
ISBN: 978-952-5045-40-6
Rek. pris: 24.9
Bindning: Inbunden

Beställ boken

Ordet kalas – eller fest – kan betyda så mycket. Allt från improviserade kvällssitsar med goda vänner eller grannar till överdådiga, minutiöst förberedda och genomförda födelsedagskalas med många programpunkter. Korvgrillning ute i det fria eller gourmetmiddag på lyxrestaurang.


När man inbjuder till kalas vill man i första hand att alla gäster ska trivas och komma ihåg festen med välbehag. Oberoende av hur stor eller liten, hur enkel eller påkostad festen är har den ju alltid ett mål: att gästerna verkligen ska känna att de är föremål för värdfolkets omtanke.
Boken Fira klingande kalas ger en rad praktiska tips när det gäller festfixeri, goda råd om uppträdande och sång på kalaset och om skålandets koreografi. Boken berättar om snapsglasets historia, om den finlandssvenska skålvisan genom århundradena, om snapskryddning som spännande hobby och om snapsvisan som diktform. Vinexperten svarar på de vanligaste frågorna om vin. Några kända personer berättar om ett kalas de upplevt och sent skall glömma. Och så finns där en rad beprövade snapsvisor och framförallt en bukett nya dryckesvisor, som gör att sjungandet varken behöver börja eller sluta vid förrätten.

I boken medverkar Ann-Mari Häggman, Georg H. Borgström, Uffe Cederqvist, Maryelle Lindholm, Henrik Hulden och Bosse Österberg med egna artiklar. Maryelle Lindholm har intervjuat antikexperten Bernt Morelius och fått snapskryddningstips av Bertil Stenberg. Tio år av snapsvisetävlingar presenteras av Anders G. Lindqvist, som också kommer några råd till den som skall hålla tal.

Boken ges ut av Finlandssvenska rimakademin FiRA. Under sin tioåriga existens har FiRA ordnat FM och landskamper i nyskrivna snapsvisor och satsat på rim också i andra former, bl.a. boken Mitt i prick med limerick 2007. Följande steg är denna bok om klingande kalas. Utgivarna hoppas att den kan vara till nytta i festplaneringen.

 

RECENSIONER

Hufvudstadsbladet, Recension
Johanna Lindfors (27-12-2010)


En riktig kalasbok
Hur ordnar man en kyckad fest? Hur skålar man? Vilken dukning fungerar bäst? Här är boken som hjälper till i festplaneringen


Läs mera >>
Benitas bokblogg, Notis
Benita M. Eklund (23-12-2010)


Klingande kalas
Många gillar snapsvisor, eller dryckesvisor som de också kallas, och tycker att de hör till god måltidskultur. FIRA - Finlands svenska rimakademi har gett ut en vacker bok om att fira klingande kalas. Gamla och nya snapsvisor finns med och ett antal kända personer berättar om kalas de sent ska glömma.Som när Birgitta Ulfsson sjöng fula visor med Astrid Lindgren...


Läs mera >>
Vasabladet, Recension
Lisbeth Rosenback (01-12-2010)


Tips och råd för kalaset
Hur ska gästerna placeras? Hur mycket mat går det åt? Vad bör man tänka på när man vill servera ädla drycker av olika slag?


Läs mera >>
Musikstationen, Notis
Anne Sjoqvist (28-10-2010)


Ny kalasbok för dig som ska arrangera fester
”Fira klingande kalas” är en ny bok från Finlandssvenska Rimakademin FiRA. I boken hittar du en hel del tips och idéer för en festarrangör.


Läs mera >>