Svart spegel
(2009/09)

  Tom Paxal
ISBN: 978-952-5045-38-3
Rek. pris: 29.5
Bindning: Inbunden

Beställ boken

Svart spegel handlar om Tom ”Sjöba” Sjöberg, legenden från Helsingfors undre värld. Han ledde brännvins- och smuggelligorna i Rödbergen på 1960-80- talen. Nästan samtidigt styrde han också de omtalade finska kriminella ligorna i Stockholm som kallades ”Slussenin Sissit”. Sjöberg fifflade också stort i Florida och på Filippinerna. Med sina porraffärer blev han ökänd som Finlands porrkung.
Tom Sjöberg jobbade som promotor för de största boxningsgalorna på 1990-talet och som musiker / showman på sin stripparkrog King`s Kakadu och arrangerade bl.a. högklassiga rock & roll- och cabaretkvällar.
Boken följer upp orsak och verkan, skildrar varför Sjöba blev en man i branschen. Författaren Tom Paxal försöker avslöja människan bakom banditmasken. Boken berättar om Sjöbas uppväxt i den fattiga och farliga efterkrigstida rödbergsslummen. Själv är Tom Paxal hans barndomskamrat och skolkompis från samma gathörn och parker.
Gatans brottslingar var samtidigt roliga och klumpiga ensamma vargar: tuffa, råa, listiga med direkt actionstil. Likt en skuggmedlem figurerar författaren i historien / gänget.
Svart Spegel är en intervjuroman där nyckeln ligger i den dåtida slummens Rödbergen. Boken öppnar ett sprakande panorama över den tidens gatukriminalitet. Den tar läsaren med till banditernas värld i en bok där brottslingen Tom Sjöberg och författaren Tom Paxal uppträder naket och omaskerat.

 

RECENSIONER

Vasabladet, Recension
Sofie Furu (20-01-2010)


Gangsterkung och Rödbergsslum
Boken är alltså skriven som en intervjuroman. Samtalsstilen och den mustiga Rödbergsslangen gör att läsaren får en stark känsla av närvaro. Jag ser framför mig Paxi, Sjöba & co där de sitter i den gamla sexshopen eller går omkring på sin barndoms gator och minns svunna tider.


Läs mera >>
Åbo Underrättelser, Recension
Bror Rönnholm (26-11-2009)


Skurken som blev kändis
Paxal har varit mån om att hålla kvar intervjuformen, eller snarare samtalsformen, eftersom författarens egna inlägg och repliker också har sin plats. Därav bokens rapsodiska karaktär som relativt fritt blandar minnesbilder och anekdoter och lika mycket låter associationerna som kronologin styra.


Läs mera >>
Borgåbladet, Recension
Egil Green (28-10-2009)


Bland budar och banditer
En i och för sig spännande och humoristisk bok om Rödbergens sprit- och porrkung Tom "Sjöba" Sjöberg hade vunnit på en omsorgsfullare redigering och sovring av materialet.


Läs mera >>