Bore - Nordanvinden mellan Finland och Sverige
(2007/06)

  Leif Kindblom
ISBN: 978-952-5045-28-4
Rek. pris: Slutsåld
Bindning: Inbunden


Bore – Nordanvinden – blev det passande namnet på ett fartyg så välbyggt att det skulle klara förbindelsen mellan Åbo, Mariehamn och Stockholm året om.
Det här är historien om passagerarförbindelsen över havet mellan de två länderna. Men det är också historien om ett fartyg som skulle gå till botten på själva nyårsafton vid förra sekelskiftet. Fartyget skulle komma tillbaka, råka ut för nya missöden och bära med sig många upplevelser och historier.
Det är berättelsen om två länder och tre städer och förbindelserna mellan dem. Den leder genom två världskrig, depressionstider och ett begynnande turistresande. Den vittnar om resandets villkor och hur det var att arbeta ombord.
Resan tar oss med på en färd från gamla samhällsstrukturer på 1800-talet till resandet i det moderna industrisamhället. Välkommen ombord!


 

RECENSIONER

Sjömanskyrkan 2/2007, Recension (15-10-2007)

Bore
Kindbloms arbete är en intressant kulturhistorisk skildring av i första hand en ensam ångares roll i förbindelserna mellan Finland och Sverige.


Läs mera >>
Hufvudstadsbladet, Recension
Kasper Westerlund (07-10-2007)


Efterlängtad fartygsmonografi
s/s Bore var på många sätt ett betydelsefullt och unikt fartyg med en fantastisk historia. Författaren har inte, på traditionellt "båtologmanér", glömt bort livet ombord.


Läs mera >>
Laiva - Suomen Laivahistoria 3/2007, Recension
Matti Pietikäinen (21-09-2007)


Ruotsin liikenteen pioneeri sai oman kirjan
Bore-Nordanvinden mellan Finland och Sverige ei ole pelkkä kuvaus höyrylaiva Bore I:n värikkäistä vaiheista vuosilta 1898-1961, vaan sen viitekehyksenä on koko matkustajalaivaliikenteen historia Tukholman ja Turun sekä Helsingin välillä ja siihen vaikuttaneet yleiset poliittiset ja yhteiskunnalliset tekijät 1800-luvulta 1960-luvulle.


Läs mera >>
Frisk Bris, Recension
Kari Wilén (03-09-2007)


Boken om Bore


Läs mera >>
Talouselämä, Recension
Pekka Sörensen (30-08-2007)


Ensimmäinen Bore
Titanic-luokan valtamerihöyryjä kuvaavia teoksia lukuunottamatta laivamonografiat ovat harvinaisia. Siksikin on ilahduttavaa, että Leif Kindblom rikastuttaa tätä merenkulkukirjallisuuden alaryhmää kirjalla, jonka kohteena on yksi Suomen ja Ruotsin välisen liikenteen pioneereista, s/s Bore.


Läs mera >>
Båtologen (Sverige), Recension
Tomas Johannesson (17-08-2007)


Leif Kindbom, Bore
Det är många intressanta uppgifter som förf. lyckats gräva fram i olika arkiv, där han också funnit många av bilderna i boken. Boken kan varmt rekommenderas, inte bara för alla våra färjefantaster (de vet förmodligen redan allt) utan för alla med sjökulturintresse.


Läs mera >>
Åbo Underrättelser, Recension
Pekka Sörensen (06-07-2007)


Bores första nybygge som kulturhistoria
...I denna genre är fartygsmonografierna ett mycket kort kapitel. Det är därför glädjande att den svenske krögaren och folkbildningsaktivisten Leif Kindblom kunnat lämna ett sympatiskt bidrag till den här relativt ringa kategorin av sjölitteartur.


Läs mera >>