Farlig hamn
(2007/06)

  Tom Paxal
ISBN: 978-952-5045-27-7
Rek. pris: 27.5
Bindning: Inbunden

Beställ boken

Farlig hamn handlar om utstötthet, ensamhet, mentalsjukhus, sjömansliv, prostituerade, hamnar i Polen och Afrika, småstäder samt en betungande familjebakgrund. Berättelserna handlar om att tjänstgöra som soldat i fred och krig, om ett fyllo och fiaskon, om svartsjuka och skilsmässa. Kort och gott: om normalt vansinne.

Tom Paxal gör upp med sin bakgrund, han försöker förstå vad han genomgått i sitt liv, men samtidigt förhåller han sig ironiskt till miljöerna, sina strapatser och sig själv.

Många berättselser i denna rapsodi är unika och komiska i sig själv, medan andra känns bekanta för dem som upplevt sjömanslivet på 1960 och 1970 -talen eller för dem varit i kontakt med mentalvården för några årtionden sen. Men världen har ändrats, såväl sjömanslivet, mentalvården som Tom Paxal.

Den här boken kommer att väcka tankar och känslor. Vissa kan anse boken vara onödigt rakt på sak, medan andra njuter av Paxals platoniska skrivstil.


 

RECENSIONER

Dokumentärfilmen Konstnären som försvann, Intervju
Johan von Sydow (21-02-2012)


Konstnären som försvann
Tom Paxals bok är åter aktuell med farlig hamn genom Johan von Sydows dokumentärfilm "Konstnären som försvann". Lyssna på Paxis utdrag ur boken: http://vimeo.com/36855743


Läs mera >>
Radiohuset (Radioprogram), Intervju
Heidi Finnilä (27-06-2008)


Tom Paxals farliga hamn
Författaren Tom Paxal har nyligen gett ut boken Farlig hamn. Boken är en samling berättelser om hans fartfyllda liv från den Helsingforsiska slummen till de stora haven och sunkiga hamnarna. Tom Paxal rör sig obehindrat bland de värsta busarna, bland intellektuella kulturkretsar och radikala feminister samt bland prostituerade.


Läs mera >>
Helsingin Kaupunginkirjasto - Kirjailijaesittely, Artikel
Ylva Uotila (20-05-2008)


Tom Paxal - livet är en berättelse
Det är spännande hur man i långa tider kan vara medveten om en författares existens utan att ha läst något av hans eller hennes produktion. För att sedan en dag få anledning att göra det. För min del blev det pris som Stiftelsen Längmanska kulturfonden i april tilldelade författaren Tom Paxal det som väckte mitt intresse. Prisnämnden motiverar valet med att Tom Paxal producerar ”en stark och vital konst som talar direkt till hjärtat”. Så tycker också jag. Med sitt okonstlade rättframma språk är Paxal en skicklig berättare. I hans berättelser avspeglar sig de äventyr och erfarenheter som hans eget liv bjudit på.


Läs mera >>
Uusimaa, Notis
Leena Seppänen (21-02-2008)


Tom Paxal nappasi varjo-Runebergin
Perinteiseksi muodostunut varjo-Runeberg nosti esiin Porvoolaiset kirjailijat. Yleisöäänestyksen suurin suosikki oli Tom Paxal, jonka omaelämänkerrallisen teoksen Farlig hamn julkaisi Litorale.


Läs mera >>
Eftersnack (Radioprogram), Notis
Magnus Londen, Jeanette Björkkvist & Pia-Maria Lehtola (25-01-2008)


Veckans man, Tom Paxal och Farlig hamn
"- Den är hemskt ovanlig som finlandssvensk litteratur" "- Men den har ändå nånting - alltså det här - mm - Bukowski? - Njåå, alltså den här galna alltså långt-borta-från-kontrollsamhället." "- Och vet du finlandssvenska män behöver sånt där för de är ganska prydliga." "- Den är så freak, på det sättet." "- Det är som en kulspruta hela tiden." "- Den är ett naturfenomen." "- Folk behöver berättare."


Läs mera >>
Hbl, Intervju
Staffab Bruun (20-01-2008)


Paxal kan inte glömma busarna i Rödbergen
- Aldrig har jag fått så många och så bra recensioner. Det är härligt med ett sådant mottagande (Tom Paxal)


Läs mera >>
Östra Nyland, Recension
Kim Wahlroos (15-12-2007)


Befriande vildvuxet - som livet
Läsningen blir ställvis nästan olidlig i sin befriande vildvuxenhet. Livet flummar. Tvära kastvindar. Paxal vågar spy ut sig själv över vitt papper, rödbergskillen som steg upp under en lektion och lämnade skolan, i vantrivsel och kanske i protest. Paxal träder in i ett liv fullt med stormar, ibland som vågskvalp i brännvins- och vinglas. Livsvindarna slänger, grabbar tag om själen, för bort, till olika hamnar, på landbacken och till sjöss.


Läs mera >>
Åbo Underrättelser, Recension
Bror Rönnholm (15-12-2007)


Sjöman korsar sitt spår
I stället kallar han boken "en rapsodi", vilket är både motiverat och välfunnet. Det hela är nämligen en ganska så rapsodisk komposition med rask frammarsch, snabba växlingar och rätt lösa fogar.


Läs mera >>
Nya Åland, Recension
Sten-Erik Abrahamsson (01-12-2007)


Svart humor med allvar bakom
Trots allt detta elände präglas berättelserna av humor och en gamängartad distans som ändå inte skymmer allvaret bakom. Det lätta berättargreppet gör dessutom boken läsarvänlig samtidigt som det kanske gjort det möjligt för författaren att över huvud taget befatta sig med denna verklighet.


Läs mera >>
Uusimaa, Notis (01-12-2007)

Maailman meriltä Böbilään
Kirjassaan Paxal käy läpi elämää ja ihmisiä niin kauppalaivastossa "ruottalaisena perskarvana" kuin sosiaaliterapeuttina Tammisaaren "Böbilässä", joka saattaa olla joillekin porvoolaisillekin tuttu paikka.


Läs mera >>
Hufvudstadsbladet, Recension
Eva Kuhlefelt (08-11-2007)


Galenskap i dess sundaste form
Det här är det mest uppriktiga och välskrivna, det roligaste, sorgligaste och mest livsbejakande jag läst på mycket länge.


Läs mera >>
Borgåbladet, Recension
Egil Green (08-10-2007)


Uppgörelse med det förflutna
Farlig hamn är en mångordig rapsodi med författaren själv i huvudrollen.


Läs mera >>
Västra Nyland, Recension
Camilla Lindberg (06-10-2007)


Minnen från sjömansliv och 70-talets Böbilä i Ekenäs
Till den skara av aktiva samhällsdebattörer som fortsatt att formulera sig i skrift också efter sina revolutionära ungdomsår, sällar sig författaren Tom Paxal. Ekåsens personal och tossiga patienter, Tommy Tabermann, ingen går säker.


Läs mera >>
Nylands litteraturförening Manus häfte, Recension
Ann-Mari Lindberg (12-09-2007)


Farlig hamn. En rapsodi
På den hårda svartvita bokpärmen ser man författarens ansikte, naket, frågande med ett nästan lömskt uttryck mot en bakgrund av en polsk hamn med båt, lyftkranar och mörkt vatten. Boken berättar om en ung mans resa genom livet. Rödbergpojken växer upp i ett trähus där det är kallt, vattnet skall bäras in och ut, utedasset delas med elva familjer, där den alkoholiserade fadern kör ut familjen, där det är fattigt och ont om pengar.


Läs mera >>