Askad
(2016/08)

  Tom Paxal
ISBN: 978-952-5045-81-9
Rek. pris: 29.5
Bindning: Inbunden

Beställ boken

Askad avslutar Tom Paxals kriminalromantrilogi om krematorievaktmästare John Ström. Efter excentriska eskapader i Afrika gör John och hans älskade Nadja upp med den finsk-ryska undre världen i Viborg. Den bisarra finlandssvenska affärsmannen Lasse är ledare för den ryska Voritligan som ständigt hotat och skuggat Johns, Nadjas och Johns sons Jannes liv.

John har tvingats gå över gränsen från det normala och trista livet till en rå, abnorm och stinkande värld där vän och fiende blir synonymer. Då hans son Jannes liv står på spel blir John orubblig. Frågan är hittar John tillbaka till livets alldagliga gemenskap?

Tom Paxal skriver tufft, parodiskt och ibland ironiskt. Det fräna språket och författarens avslöjanden är en fräsch vind, en spotlight av en dold verklighet vi lever i. 

RECENSIONER

Östra Nyland, Notis
Petra Lind (20-12-2016)


Deckarslukaren
Visst finns det deckare som utspelar sig i ankdammens environger och inte minst i vårt eget östra Nyland. Tom Paxal är tillbaka med del tre i kriminaltrilogin om krematorievaktmästaren John Ström. Tidigare har han blivit nitad och jagad, nu är det dags för den stora uppgörelsen i Askad.


Läs mera >>
Arbetarbladet, Recension
Henrik Helenius (29-11-2016)


Askad avslutar Tom Paxals trilogi
Igen är dom ute och både skjuter och jagar varandra. Alla ”banditer, agenter, miliser, farliga brudar och annat roligt” för att direkt citera Tom Paxals senaste och nu också sista del i kriminalromantrilogin om krematorievaktmästaren John Ström, boken Askad. Paxal är något av en udda fågel bland dagens finlandssvenska författare. Han är uppvuxen i Rödbergen – en gammal tvåspråkig arbetar- och sjömansstadsdel i Helsingfors centrum och han har satsat på att skriva kriminalromaner. Men allt tar slut en dag. Så även Paxals trilogi. Hur det går för huvudpersonen John ska inte avslöjas här. Det får läsaren själv ta reda på. Men boktiteln ger en fingervisning därom. Däremot får alla Tom Paxals entusiastiska läsare hoppas att han inte avslutat sin författarbana. Han har nämligen ännu mycket både att ge och skriva om.


Läs mera >>
Nya Östis, Recension
Kim Wahlroos (03-11-2016)


Våldets seger
Kim Wahlroos berömmer Paxals intensiva språk och hetsiga puls och gillar berättelsens oundvikliga färd mot det mörka slutet.


Läs mera >>
Yle: Nyländsk förmiddag, Intervju
Nyländsk förmiddag (02-09-2016)


Tom Paxal berättar om sitt författarskap
Författaren Tom Paxal berättar om den sista delen av hans kriminalromantrilogi. I "Askad" gör John och Nadja upp med de personer från undre världen som skuggat Johns liv. Tom Paxal är född i Helsingfors men har bott på många håll, bl.a. i Ekenäs, Lovisa, Polen och nu i Borgå. Lyssna på den tvådelade intervjun i Arenan. http://areena.yle.fi/1-3697032 http://areena.yle.fi/1-3697014


Läs mera >>